Sunday, January 12, 2014

Trex 450 Flybarless

Untuk pertama kalinya aku mengendalikan heli yang menggunakan system rotor tanpa padle iaitu flybaless rotoe system (fbl).
Systemnya berfungsi sama seperti flybar rotor head, cuma yg membezakan fbl ini dengan fb ialah ketinggian rotor fbl  dr aras tanah jauh lebih rendah dr fb (low C.G).
Fbl tidak memerlukan gyro yg kebiasaannya digunakan oleh heli fb, tetapi ianya menggunakan satu sistem yg dipanggil 3 axis gyro system yg mana system ini menggabungkan gyro swatsh plate dan rotor tail dalam satu kotak, bagi mengawal pergerakan swasth plate untuk mengimbangi heli dan begitu juga fungsi yg sama untuk rotor tail.
Namun, bukan mudah untuk me'nyeting'kan fbl ini bagi mereka yg masih baru dalam menceburi bidang rc heli, elok lah berjumpa dengan pakar/otai2 agar heli korang tak keceper ketika nak test maiden.....

No comments:

Anda juga mungkin meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...