Saturday, January 25, 2014

Wing crash

Wing plane chipmunk size 60...

Sunday, January 19, 2014

Repair Warbird WW2, Taxan

Kerja2 membaik pulih rc plane Taxan kepunyaan Mr. Eddy...Plane jatuh dalam keadaan inverted disebabkan kegagalan flap wing.
Gambar sebelum dan sesudah dibaik pulih.

Wednesday, January 15, 2014

Bahagian dalam remote JRPropo

JPPropo made in Japan. Jika dilihat bahagian dalam (elektronik part) dia nampak lebih compact, tersusun rapi, menggunakan komponen elektronik yg kecil dan bermutu, berbeza dengan buatan China.
JRPropo model ini adalsh model terdahulu yg telah lama digunakan dlm era 90an namun masih boleh digunakan dengan meng'upgrade'kan ke module 2.4Ghz

Monday, January 13, 2014

Repair landing gear

Merepair landing gears mustang...ni kes hard landing...

Sunday, January 12, 2014

Trex 450 Flybarless

Untuk pertama kalinya aku mengendalikan heli yang menggunakan system rotor tanpa padle iaitu flybaless rotoe system (fbl).
Systemnya berfungsi sama seperti flybar rotor head, cuma yg membezakan fbl ini dengan fb ialah ketinggian rotor fbl  dr aras tanah jauh lebih rendah dr fb (low C.G).
Fbl tidak memerlukan gyro yg kebiasaannya digunakan oleh heli fb, tetapi ianya menggunakan satu sistem yg dipanggil 3 axis gyro system yg mana system ini menggabungkan gyro swatsh plate dan rotor tail dalam satu kotak, bagi mengawal pergerakan swasth plate untuk mengimbangi heli dan begitu juga fungsi yg sama untuk rotor tail.
Namun, bukan mudah untuk me'nyeting'kan fbl ini bagi mereka yg masih baru dalam menceburi bidang rc heli, elok lah berjumpa dengan pakar/otai2 agar heli korang tak keceper ketika nak test maiden.....

Charger Pilihan

Salah satu smart charger yg berkualiti dan harga berpatutan.
Mudah dikendalikan kerana menunya amat simple dan senamg untuk difahami.
Membolehkan mengecaj sehingga 6 cell serentak secara selari atau individu.
Boleh mengecaj bateri NiCd, NiMah, Pb, Lifi dan Lipo.

Anda juga mungkin meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...